Sluit

Docu: Het Geheim van de Parade

Theaterfestival de Parade is een surrealistische oase te midden van een stedelijke omgeving, een wereld vol kleuren, muziek, fantasie en verleidingen. De meesten kennen het festival als bezoeker, maar wat gebeurt er achter de schermen, tijdens de voorbereidingen en de audities? Wat is het geheim van de Parade?

Drie jaar lang heeft filmmaker Ferri Ronteltap een viertal ‘bewoners’ op de voet gevolgd. Via hen maken we het hele seizoen van de Parade mee, van auditie tot het afbreken van de laatste tent en probeert Ferri als een antropoloog langzaam te doorgronden wat het geheim van de Parade is.

Er zijn scènes backstage, tijdens de voorbereiding en repetities, de gesprekken van de acteurs onderling, hoe ze zich voorbereiden en concentreren, de twijfel, de momenten waar ze uit hun rol treden en hoe ze zichzelf blootgeven. Maar ook zien we ze tijdens hun auditie, waar we iets anders zien dan wat we gewend zijn, hun onzekerheid en faalangst en hoe hun kwetsbaarheid zichtbaar wordt.

Het verhaal van de organisatoren is gefilmd; hoe zij zich verhouden tot hun ambities met het brengen van hoogwaardige productie en het verdienen van geld. Hoe zij een gezond evenwicht tussen vermaak en verdieping proberen te vinden. Tussen opbrengst en culturele diversiteit. De spanningen tussen de horeca exploitant en de theatermakers over geluidsoverlast tijdens de voorstellingen. De spanning tussen de bouwers van de Parade en de latere bewoners.

Veel plezier met het kijken van de docu; Het Geheim van de Parade.